EJC 2010 – Joensuu, Fínsko

Píše sa 22. júl. Už len 2 dni a do krvi sa mi zapíšu krásne spomienky. Spomienky na moje prvé EJC, na krásnu cestu cez pobaltie… ! Ovešaný stanom, spacákom, batohmi s príjemným, no ťažkým nákladom nastupujem do vlaku z Košíc do Žiliny a do Bohumína. V Bohumíne sa stretávam s Yufim a Talianom Lucom. Kreslíme spolu cestu hrubou červenou fixou na mape Európy. Poliaci stavajú diaľnicu a obchádzka tvorí na našej mape prvé rôznobežky. Podvečer prichádzame do Czestochowej s význačným kostolom na konci aleje cez centrum. Yufi robí dve vystúpenia a zarába prvé zloté na naftu a 10 krabičiek cigariet.

Vydávame sa ďalej, prevzal som iniciatívu nad Yufiho Fordom a zvykám si na dízlak. Warszava a smer ďaleký severovýchod. Po dlhom tiahnutí krížom cez Poľsko si dávame pred hranicami s Litvou čas na oddych. Nadránom prechádzame Litvu a zastavujeme až v nádhernej Rige. S Lucom presviedčame Yufiho a prehliadame si historické centrum. Riga pôsobí romantickým dojmom, krásne gotické a renesančné uličky s prímorským vzduchom ma uchvacujú. Ideme ďalej, ideme prebudeným postsocialistickým Lotyšskom. Rozprávková cesta nás núti zastaviť pri Baltickom mori. Stojím po rokoch v slanej vode, príjemne vlažnej a dívam sa na vlny. Predčasné napätie a precedens z dobrodrúžnej cesty opadáva. Nie, nie sú to chudobné krajiny, niet sa čo obávať. Zalesnená cesta nás dovádza do estónskeho Pärnu. Yufi predvádza svoje umenie a zarába neuveriteľné peniaze od prívetivých ľudí. Pokračujeme do Tallinnu a v noci prespávame v dokoch. Prebúdza nás skorý úsvit a hodinový posun. Nastúpili sme na trajekt Kat do Helsínk a oddávame sa plavbe na dobre vybavenom vodnom gigantovi. S Lucom skúšame ako sa hrá Guitar Hero na vlnách a čoskoro spoznávame dvoch Nemcov idúcich tiež do Joensuu. Neváhame, berieme ich sebou. Z Helsínk pálime naftu na nekonečnej ceste prvej triedy s 80kou a radarom na každom kroku. Neskoro popoludní prichádzame do vytúženeho mestečka kúsok od ruskej hranice iba 4 stupne od polárnej kružnice.

V drevenej hale nás olemujú žltými páskami s nápisom European Juggling Convention 2010. Sme tu! Unavení staviame stany, prezrieme si halu, vítame sa s českou dlegáciou a ako najstatočnejsí upadám do nenúteného 12 hodinového spánku. Prvý a posledný krát sa zobúdzam o deviatej ráno, vchádzam do haly, kde najviac omámení už tvrdo trénujú a neodvážim sa povedať, že nie sú na nohách celý deň. Úsmev vyvoláva odovzdaný aziat ktorý zaspal v polke vety pri zapisovaní horúcich spomienok so žonglérskym podtónom s perom zapichnutým v denníku. Žonglujem! Žonglujem v Joensuu v drevenej hale, žonglujem na EJC! O druhej je povestný pochod mestom a s Lucom úspešne pridávame hlučnosť rozvášnenému davu. Luke Burrage s anglickým humorom moderuje otváraciu show v meste a na pódiu sa striedajú severskí umelci. Po show prepĺňame miestny supermarket a vraciame sa do campu. Večer nás uchvacuje Wes Peden a Marco Paoletti neuveriteľným predstavením. O jedenástej večer sa stmieva na oblohe výrazne svieti mesiac s jedinou hviezdičkou, nikto nešiel spať, tie 3 hodiny tmy ubiehajú ako voda. O druhej ráno svitá a už sa nikomu ani nechce ísť spať. Česká 9 členná skupina ma prijíma do svojich kruhov.

Vstávam o 12tej ráno a absolvujem vyčerpávajúci kendama workshop s Voidom a potom matematické sietswapové hry. Obchodíky so všektým, čo obšťastní žongléra sú v preplnené novinkami a kupujúcimi. Program je jasný – show a potom open stage. Vlastne je to popoludňajší program nasledujúcich 7 dní. Po open stagi opať prečkávame kratučkú noc a nadránom ideme do rozhorúčených stanov. Medzitým začína Rumpole svoju 26 hodinovú nonstop show. Nemôžem si nechať ujsť utorňajší workshop živelného žonglovania so Stefanom Singom a robím dobre. Hra s jednou loptičkou rozbúšila moje srdce a neľutujem 140€ za lístok kúpený až na mieste. Nasleduje workshop Headfucks and Games s Lukom WIlsonom, ktorý vyťahuje neuveriteľný potenciál zo siteswapu 423 a halfspinov s kužeľmi. Show Companie Ea Eo sprevádzaná búrlivým potleskom so standing ovation od celého Slovenska. Lauri Koskinnen bohužiaľ kazí zážitok s open stagu. Žonglujeme do neskorého večera. V stredu pokračuje workshop usmievavého Stefana, tentokrát sme postúpili na 2 loptičky. Shake That osviežuje publikum vrcholnou barmanskou show a skvelým humorom. Ďalší open stage a opäť plávanie nočnou atmosférou. Štrvtok sa zaľúbene dívam na workshop Stefana Singa s Marcom Paolettim a ich hru vo dvojici, neskôr absolvujem Marcov úžasný workshop. Luke Wilson má nevýrazné vystúpenie, no Jay Gilligan svojim alternatívnym umením s Erikom Nilsonom za bicími, ktorý sa neskôr vyzlečie do naha a Jay rozkope bicie polahodí mojim sklonom k drsnému umeniu. Na open stagi sa výrazne presadzuje Adam s Vaškom aka Bratři v Tricku a neskôr neskutočný Komei Aoki. O jednej v noci prepuká fight night a kužeľový combat, Jochen nemá súpera. O štvrtej ráno hráme volleyclub a ideme spať. Nasledujúci deň už oslabuje nadšenie z neustáleho žonglovania. Na rade sú hry a všetko ostatné ako normálne žonglovanie je premenované na poi. Od 7 ball endurance, cez najlepší trik až po handstand combat… bol i naháč počas balansu s kužeľom. Show robí Wes Peden, Patrick Elmnert, Erik Aberg, Jay Gilligan ako Team RDL – Renegade design Labs so zmutovanými hračkami, doprovod im robí Luke Wilson a neskôr sa s nimi prídu hrať i Komei, Tempei a ďalší. Na záverečnom open stagi sa predstavuje i Yufi s diabolom. Prekonávame ďalšiu noc a nevládajúc žonglovať využívame skákaciu žirafu pre deti a hráme sa so všetkým, čo nám padne do ruky. O ôsmej nás očakáva  záverečná gala s brilantným Stefanom Singom a manželkou Christianou, Tampeiem s diabolom a napokon neskutočným Komeiom. Prichádza nočný renegade, Adam exne pivo a Kašpar obnažený dáva 3 diabolá na jednokolke. Na pláži večer s Adamom nostalgicky spomíname… posledný omamný večer.

Vstávame na obed a vydávame sa s Yufim na cestu domov. Križujeme 80tkové Fínsko a nestíhame trajekt o 5 minút, no náhoda nám privodila spoločníka Loua, ktorý sa vracia z Rainbow, prespávame v Helsinskom parku na mori a ráno ideme na trajekt. Helsinky s krásnimi lodenicami opúšťame a rovnakou loďou plávame do Tallinnu. Tu si dávame turistickú prestávku a každý si po svojom prehliada krásne mesto. Poobede sa vydávame do Rigy kde vysadíme Loua. Šoférujem celú noc… Lotyšsko, Litva a 2 hodiny prestávka za hranicami s Poľskom. Posledný deň s Yufim a prekonávame chaotickú poľskú premávku. V Olomouci urýchlene nastupujem na IC do Prahy… a píšem tento článok.

Ďakujem všetkým za krásne chvíle, špeciálne Yufimu, Lucovi, Adamovi, Vaškovi, Řezimu, Kašparovi, Kláre, Jane, Lucke, Eve, Tomovi a Louovi… budúci rok sme v Mníchove…

 

 

 
Error: the communication with Picasa Web Albums didn’t go as expected. Here’s what Picasa Web Albums said:




404. That’s an error.

The requested URL /data/feed/api/user/mizujuggle/album/EuropeanJugglingConvention2010?kind=photo was not found on this server. That’s all we know.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/7 (0 votes cast)
  • Twitter
  • Email
  • Blogger
  • RSS
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Čo to o Mižu

NINDŽA
Tento príspevok bol zaslaný do Ako bolo, Všetky a tagovaný , , . Spraviť záložku permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>