Žonglovanie a čísla – Siteswaps I – História

Prečo nám to spravili
“Tak čo, hádžeš DB97531″ hovorí žonglér žonglérovi.

Asi ste si už všimli, že žongléri, zvláštna to sorta ľudí, nazýva niektoré triky špeciálnym jazykom čísel, tzv. siteswapy. V tomto seriály sa pokúsim objasniť ako sa tieto čísla tvoria a čo znamenajú, kde si ich namodelujete a nejaké tipy ako sa s nimi “hrať”. Ak by sa vyskytli akékoľvek nejsnosti, tak to najprv skúste sami pochopiť a v každom prípade mi napíšte nech sú články zrozumiteľné pre každého. Neručím za to, že sa články budú čítať ľahko, bude treba myslieť ! … a možno je myslenie aj trochu dobré… . Akékoľvek vlastné nápady a zlepšenia rád pripíšem a dopredu viem, že tieto články sa budú ešte niekoľkokrát dopĺňať. Pôvodne som to chcel spísať do jedného článku, no keď som si uvedomil, že už píšem tretiu stranu a ešte tu nič nie je, rozhodol som sa pre túto, snáď i stráviteľnejšiu cestu. To nám umožní odhaliť tajomstvá matematiky žonglovania omnoho dôkladnejšie.
A Zem sa začala točiť okolo Slnka…
Ešte nedávno mali triky svoje užívané názvy ako kaskáda /cascade/, sprcha /shower/, polovičná sprcha /half shower/, fontána /fountain/… Žongléri si postupne začali všímať niektoré zákonitosti medzi trikmi, napríklad im bolo divné, že kaskáda sa nedá žonglovať so 4 loptičkami, alebo half shower sa dá žonglovať s akýmkoľvek počtom loptičiek*.  Žonglujúci študenti a vedci sa začali,  ako je už zvykom,  zaujímať o to ako všetky triky zapísať, aby im každý rozumel. Rýchlo zistili, že to nebude krájanie masla teplým nožom.
V sedemdesiatych rokoch minulého storočia Claude Shannon (jeden z najvýznamnejších vedcov 20. st.) skonštruoval niekoľko žonglérskych strojov a sformuloval Shannonovu vetu. Vychádzal zo vzťahov medzi časmi ako dlho je ruka prázdna, ako dlho je v ruke loptička a ako dlho loptička letí. Tento popis však slúžil teoretickej časti pre konštrukciu jeho strojov. Asi ťažko by sa ním dohovárali žongléri.
1977 John Cassidy a B.C. Rimbaux spísali príručku Juggling For The Complete Klutz, ktorá podnietila mnoho ďalších pre zamýšľanie sa nad presným popisom žonglovania.
Konečne v roku 1985 bol objavený spôsob zápisu triku -  siteswap. Napodiv hneď tri skupiny nezávisle od seba objavili dodnes užívaný a stále populárnejší zápis. Boli nimi Paul Klimak (Santa Cruz), Bent Magnusson a Bruce “Boppo” Tiemann (Los Angeles – Caltech) v USA a Adam Chalcraft, Mike Day a Colin Wright (Cambridge) v Anglicku (niekde sa uvádza aj cambridgeský zápis).
Slovo siteswap vzniklo z: site – strana a swap – zameniť. Boppo Tiemann to vysvetľuje tým, že najprv rozmýšľal nad stranou, na ktorej sa má loptička nachádzať a potom nad tým ako si loptičky vymenia miesto pri veľmi vysokom a následne nízkom hode.
Roku 1988 rozšíril Jack Boyce siteswapy o stavové diagramy, neskôr vytvoril software JuggleAnim, dnes pretvorený na JugglingLab.
Dnes už ovládanie významu siteswapov patrí k základným zručnostiam každého mierne pokročilého žongléra. Dokonca fanatici už vymysleli aj siteswapové hry.

Odkazy :

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/7 (1 vote cast)
  • Twitter
  • Email
  • Blogger
  • RSS
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Čo to o Mižu

NINDŽA
Tento príspevok bol zaslaný do História, Siteswapy, Všetky a tagovaný , . Spraviť záložku permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>