Žonglovanie a čísla – Siteswaps V – Čo tie čísla znamenajú – Multiplexy

Čakaj, som zabudol koľko mám v ruke…

V popisovaní siteswapov nám chýba už len skúsiť odstrániť poslednú podmienku a to tú, podľa ktorej nemôže do rúk padať viac loptičiek v rovnakom čase. Budeme na to potrebovať novú zátvorku, pre tentokrát hranatú. Do vnútra zátvoriek proste zapíšeme všetky hody ktoré nasledujú z danej ruky, počet čísel medzi zátvorkami udáva počet loptičiek z tejto ruky a čísla udávajú hody. Multiplexy sa samozrejme dajú hádzať synchrónne aj asynchrónne a preto používame také čísla, ktoré vyhovujú (resp. pri synchrónnych trikoch len párne a párne s xami). Vhodné je mať prečítané články SITESWAPS III a SITESWAPS IV, ba priam nutné. Takže [45] hovorí, že hádžeme 2 loptičky naraz, jednu hodom 4 a druhú hodom 5 pri asynchrónnom žonglovaní. Dokonca by sa pre istú všeobecnosť dalo zaviesť nemultiplexové žonglovanie ako multiplexové s jedným číslom v hranatej zátvorke. Podľa počtu loptičiek sa odvodzujú aj názvy ako triplex (3 loptičky), quadriplex (4)…

Siteswap pre multiplexy Pravidlá pre multiplexovanie sú takmer rovaké ako pre ostatné siteswapy, treba len dávať pozor na to, že môže dopadnúť viac loptičiek naraz a tento počet treba opäť vyhodiť. Ak nám teda bude nasledovať ruka, v ktorej budú 3 loptičky musíme hádzať multiplex s tromi číslami. Nie každý hod však musí byť multiplex a dokonca môžeme používať aj multiplexy s rôznými počtami loptičiek, vždy však musí platiť už spomenuté, koľko dopadne, toľko hádžem (nezabúdajme, že aj 2 sa počíta za hod). Dokonca pre maximálne zjednodušenie si v Juggling Labe môžeme písať ako hod aj číslo 0 a napr. normálna kaskáda s 3 loptičkami bude [30], alebo [3000] atď. … Pri výpočte aritmetického priemeru sčítame všetky cifry v zátvorke a budeme ich považovať za jednu číslicu (celkom milé zjednodušenie pri zamýšľaní sa nad tým ako si takýto multiplex vytvoriť ;) ). Musí nám opäť vyjsť celé číslo.
Vezmime si siteswap 3[31]2. Aritmetický priemer je (3+(3+1)+2)/3 (číslo, zátvorka, číslo) = 3 loptičky. Čo sa deje a prečo to ide? Hodím z ľavej ruky 3, potom z pravej 2 loptičky, jednu ako 3 a druhú ako 1 (nie je tam za trojkou dvojka. takže je to OK), teraz hádžem 2-ku z ľavej (priletela mi 1 z prava a tú proste podržím), predošlá loptička však bola 3, takže mám problém. Problém sa však rieši tým, že za 2 doby od hodenia 2-ky, ktorá dopadne v rovnakom čase ako predošlá 3-ka, hádžem multiplexový hod ( [31] ) s dvoma loptičkami. Nasledujúci hod je po perióde opäť 3 a tej nič nebráni k rozletu.


Synchrónne multiplexové siteswapy sa zapisujú rovnako nemultiplexové, multiplex je akoby jedno číslo. Takže napr. ([42x],2x)* je zápis synchro multiplexu, Treba si akurát kontrolovať to, že v multiplexovej zátvorke sa čiarka nepíše, kde to v synchro zátvorke sa čiarka písať musí.


Na multiplexoch je krásne to, že sú najmä krásnym matematickým rozšírením (pravdu povediac osobne ich okrem začiatkov takmer vôbec nepoužívam, možno je to aj tými veľkými loptičkami :) ). Za povšimnutie stojí napr. to, že ak si vezmeme jednoduché siteswapy rovnakej dĺžky, pre rovnaký počet loptičiek tak ich proste naskladáme k sebe do zátvoriek.Napr. pre 5 loptičiek máme siteswapy dĺžky 5: 97531, 88441, 34567, 66661 s tým, že ruky mám stále zaplnené (ak by tam bola 0 tak to nevadí, a môžem na ňu zabudnúť). Tieto siteswapy zapíšem ako [9836][7846][5456][3466][1171] a mám bežne žonglovaný platný siteswap s 20 loptičkami :) .

Samozrejme nejaké príklady na koniec:
[54]24 – 5-kový základný multiplex tzv. Gatto multiplex
[32] – 3-ková kaskáda s 5 lotpičkami
([6x2x64x],[2xax4x6])* – poskladaný synchro multiplex
[55] – 10 loptičiek do 5-kovej kaskády v pároch

Snáď som týmto 3. článkom ukončil sériu o tom ako sa siteswapy zapisujú a ako ich rozlúštiť do najmenších detailov, nasledovať bude pravdepodobne článok o tom ako si triky vymýšľať za chodu i nechodu a nejaké zjednodušenia. (možno sa prinútim pozrieť aj na bouncing(dnes som zistil, že to v labe ide) a passovanie ale nič nesľubujem) :)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/7 (1 vote cast)
  • Twitter
  • Email
  • Blogger
  • RSS
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Čo to o Mižu

NINDŽA
Tento príspevok bol zaslaný do Siteswapy, Všetky a tagovaný , . Spraviť záložku permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>