Žonglovanie zlepšuje funkciu mozgu

LONDÝN – Učenie sa novým trikom ako napríklad žonglovanie zlepšuje u dospelých funkciu mozgu. Podľa britských vedcov sa u novo vytrénovaného žongléra lepšie spájajú tie časti mozgu, ktoré ovládajú pohyby potrebné na chytenie loptičiek. Toto zlepšenie trvá týždne, aj keď človek žonglovanie prestane precvičovať.

Britskí vedci pre svoj výskum použili dve skupiny dospelých, z ktorých nikto nevedel žonglovať. Jedna z nich mala raz týždenne tréning žonglovania. Cvičili šesť týždňov a každý deň mali jej členovia nové zručnosti precvičovať 30 minút. Obom skupinám vedci pred začiatkom a po skončení dávok skenovali mozog pomocou magnetickej rezonancie.

Po šiestich týždňoch každý z účastníkov dosiahol v žonglovanie inej úrovne. Všetci vedeli žonglovať s troma loptičkami, niektorí ale i s piatimi a dokázali predvádzať aj iné triky. U všetkých bez rozdielu ale nastali zmeny v bielej hmote mozgovej, upozorňujú výskumníci.

“Prevláda názor, že mozog je statický alebo dokonca začína degenerovať hneď, ako dosiahneme dospelosť,” vysvetlila Heidi Johansenová-Bergová z oddelenia klinickej neurológie Oxfordskej univerzity.

“V skutočnosti sme zistili, že štruktúra mozgu sa mení. Dokázali sme, že je možné, aby mozog ovplyvňoval svoje vlastné prepojenia, aby fungoval efektívnejšie,” tvrdí.

prebraté z http://www.topky.sk/cl/13/581944/Zonglovanie-zlepsuje-funkciu-mozgu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/7 (0 votes cast)
  • Twitter
  • Email
  • Blogger
  • RSS
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Čo to o Mižu

NINDŽA
Tento príspevok bol zaslaný do Všeobecné, Všetky. Sprav záložku permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>