Paul Cinquevalli (1859-1918)

Prvý svetový žonglér

V meste Lissa v Poľsku sa 14.6.1859 narodil Nemec Paul Braun-Lehmann. Odmalíčka sa venoval akrobacii a gymnastike. Taliansky umelec Cinquevalli ho pozval účinkovať v jeho diele. Paul bol skvelý akrobat na trapézach a chodec po lane. V dvadsiatich štyroch rokoch po nešťastnom páde z asi dvadsiatich metrov, keď si zlomil obe nohy, zmenil svoju profesiu a stal sa žonglérom. Následne zmenil svoje meno na Paul Cinquevalli.

V roku 1985 vystupoval po prvý raz v Anglicku, v Londýne. Vo svojich vystúpeniach používal bežné predmety, ako napr. biliardové potreby. Ako prvý vynašiel trik, v ktorom vyhodil nohou pohár a chytil ho na hlave. Okrem toho bol aj vynikajúci silový žonglér. Dokázal udržať stôl v zuboch a na stole bol spiaci asistent. Typický bol pre neho obtiahnutý kostým a pančuchy so zlatými pásikmi. Neskôr vystupoval aj so svojou manželkou Adeline Price.

Jeho sláva sa rozšírila začiatkom dvadsiateho storočia až do Austrálie a neskôr do Ameriky, kde dlho pôsobil. Po prvej svetovej vojne však jeho hviezdna sláva rýchlo upadla. Ako rodený Nemec bol najmä v Anglicku zatracovaný.

Po veľkej sláve a následnom úpadku v roku 1918 v žiali zomrel.

Detaily o jeho neuveriteľných kúskoch sa môžete dočítať tu (v anglickom jazyku):
The Greatest Juggler in the World
The Strand Magazine

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/7 (0 votes cast)
  • Twitter
  • Email
  • Blogger
  • RSS
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Čo to o Mižu

NINDŽA
Tento príspevok bol zaslaný do História, Osobnosti, Všetky a tagovaný . Spraviť záložku permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>