Ako nakupovať kužele

Na trhu nájdeš množstvo druhov kužeľov a je ťažké vybrať tie, čo sa ti hodia najviac. Napriek tomu som sa pokúsil spísať niekoľko kritérií a tipov, ktoré ti snáď pomôžu…

Typ kužeľu
športové – na žonglovanie s väčším množstvom kužeľov, passing, tréning
tučné – na žonglovanie s menším počtom, efekt, swing, točenie…
radical fish – kužele od Beard s typickým telom
ohňové, nože, iné zvláštnosti

Pre začiatočníkov, ktorí ešte nevedia kam bude ich žonglovanie smerovať v zásade odporúčam klasické kužele (športové). Aby si si nezničil prsty a chuť do žonglovania hneď na začiatku je dobré hľadať kužeľ s mäkkou rúčkou. Nedoporučujem kupovať “lacné” kužele, rýchlo sa opotrebujú (či už plast, alebo sa nalomia vnútri, kde je zvyčajne drevená tyčka ako výstuž) a zvyčajne majú tvrdú rúčku. Pri nákupe prvých kužeľov odporúčam siahnuť po piruetách od Henrys, alebo PX3-kách Sirius od Play, ktoré ťa nesklamú.
Piruety sú jednoducho vynikajúce kužele, ktoré sadnú asi každému, sú vynikajúce na všetko a žiaden žonglér sa s nimi nestratí. Majú drevené jadro, mäkkú rúčku a sú perfektne vyvážené. Je to najobľúbenejší kužeľ medzi žonglérmi.
PX3-ky sú viac-menej novinkou na trhu a sú pre piruety výraznou konkurenciou
(jednoducho nemáš piruety? máš PX3). Rozdiel medzi piruetami a a PX3 je najmä v ich tele, PX3 majú špeciálnu plastovú konštrukciu a Play sa rado chváli, že nezničiteľnú. PX3 Sirius s mäkkou obalenou rúčkou je k tomu o pár € lacnejšia (u výrobcu PX3 Sirius (Play) 21€, Pirouette (Henry’s) 29€).
Samozrejme sú aj ďalší výrobcovia – Mr. Babache však vyrába lacnejšie varianty a potom v zámorí sú preferované značky Dubé a Renegade (pozor pre Američanov sú klasické kužele trochu tučnejšie ako piruety). Tradičné značky ponúkajú náhradné diely, ak sa ti podarí niečo zlomiť.
Tučné kužele sú veľmi efektné, avšak hodia sa skôr na kreatívne hádzanie menších čísel, swing, kontakt, točenie a podobne… V tejto kategórii sú vyhľadávané najmä Albatrosy od Henry’s a Chubby od Play. Ja osobne používam Fatheady od Renegade a neviem si ich vynachváliť. Posunuté ťažisko spôsobuje krásnu pomalú rotáciu.

Váha
Váha športového kužeľu sa pohybuje tradične od 210 – 230 gramov, tučné kužele 230-260 gramov. Ťažší kužeľ ťažšie odfúkne vietor.

Dĺžka
Osvedčená dĺžka kužeľu je 52cm, existujú aj kratšie verzie pre menších ľudí – cca 48cm.

Dekorácie
Každý kužeľ sa dá zvyčajne u všetkých výrobcov rôzne dekorovať. Ak sa však chystáš na každodenný tréning, tak dekorácia sa zanedlho zničí, takže je zbytočné do toho investovať peniaze navyše.

Efekty
Kužele, ako aj všetko ostatné môže svietiť. Existujú fluorescentné kužele, tie však treba nasvietiť veľmi silným svetlom a napriek tomu sa svietivosť vytratí dosť rýchlo. UV reaktívne potrebujú dodatočné UV svetlo. Najlepšie kužele s batériou sú kužele K8, avšak cena je od cca 100€/ks.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/7 (4 votes cast)
  • Twitter
  • Email
  • Blogger
  • RSS
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Čo to o Mižu

NINDŽA
Tento príspevok bol zaslaný do Nakupujeme, Tipy, Všetky a tagovaný , . Spraviť záložku permalink.

Jedna odpoveď na Ako nakupovať kužele

  1. Žong hovorí:

    Nevěřili byste, sehnal jsem nové kužely za 29 Kč. Není to žádná světová kvalita, ale na občasné zažonglování v mém občasném sídle to stačí :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>